Gerçek arkadaşlar, kelimenin tam anlamıyla “arkadaş” tanımına uygun olan arkadaşlardır. Her koşulda sizin yanınızda olmaya hazırdırlar, size inanırlar ve potansiyelinizi en iyi şekilde ortaya çıkarmanız için size destek olurlar. Bu durumda, birinin sizin için gerçekten bir arkadaş olup olmadığını söylemek kolay olmalıdır, değil mi?
Her tür ilişkide olduğu gibi, bazı sorunlar baş gösterdiğinde, sorunun kaynağının hangi taraf olduğunu kestirmek her zaman kolay olmaz. Siz karşınızdaki kişi için gerçek bir arkadaş olabiliyor musunuz? Karşınızdaki kişi sizin için gerçek bir arkadaş olabiliyor mu?
Walter Anderson “The Confidence Course: Seven Steps to Self-Fulfillment” adlı kitabında “gerçek arkadaş”ın özelliklerini, işaretlerini şu şekilde sıralıyor. Listeyi okurken sadece arkadaşlarınızı değil, kendinizi de değerlendirin:
“Benim arkadaşım mısın?
- Bana zaman ayırıyorsun.
- Beni dinliyorsun – üstelik yargılandığımı hissettirmeden dinliyorsun.
- Güçlü olduğumu ve güçlü yönlerimi bana hatırlatmakta hızlısın.
- İncindiğimde, iyileşmem için bana yardım ediyorsun.
- Bana bir yardımı dokunacağı zamanlarda doğruyu söylüyorsun. Bana bir yardımı dokunmayacağı zamanlarda doğruyu söylemiyorsun. (Yeri ve zamanı değil ise dürüstlük yapmak adına bir şeyleri hemen söylemiyorsun, ya doğru yeri-zamanı bekliyorsun ya da kalbimi en az kıracak şekilde bunu yapıyorsun.)
- Bana karşı olan tavrınla, ses tonunla ve gülümsemenle; güvende, rahat ve huzurlu hissetmemin senin için önemli olduğunu gösteriyorsun.
- Duygularımı incittiğinde üzgün olduğunu bana gösteriyorsun; ben senin duygularını incittiğimde üzgün olduğumu sana göstermeme müsaade ediyorsun.
- Beni ASLA suistimal/taciz, vb. etmiyorsun. Beni korumak istediğini bildiğimden emin oluyorsun.
- Bana küçük sürprizler yapıyorsun.
- İçimdeki potansiyeli en iyi şekilde ortaya çıkaracak ve destekleyecek sözleri bulup söylüyorsun.
- İhtiyacım olduğunda ağlamama müsaade ediyorsun, ağlayacak omuzum oluyorsun.
- Sana doğruyu söylemem ve korktuğumda bunu itiraf etmem için beni cesaretlendiriyorsun.
Evet, sen benim arkadaşımsın ve sana ihtiyacım var.”
Bu neden önemli?
Kaç arkadaşınız bu listeyi onlara uyguladığınızda geçer not alırdı? Siz geçer not aldınız mı? Geçer not alabilen kişiler gerçekten özel kişilerdir.
Bu listeyi uygulayarak yapacağınız bir değerlendirme; gerçekten “arkadaş” kriterine uyan biriyle mi, yoksa daha ziyade “tanış” denilebilecek biriyle mi karşı karşıya olduğunuzu, ona ne kadar güvenebileceğinizi anlamanızda size kolaylık sağlayacaktır.
Hayatınızdaki “gerçek arkadaşlar”ın size gösterdikleri bu arkadaşlığı, zaman zaman sanki doğal hakkınızmış, özel olarak hiçbir şey yapılmıyormuş gibi görmeniz ve buna bağlı olarak en basit teşekkürü bile onlardan esirgemeniz olası. Her ne olursa olsun sizin için orada olduklarını bilirsiniz ve arkadaşlığınızı sürdürmek, geliştirmek için çaba sarfetmek konusunda fazla endişe etmezsiniz. Buradaki tehlike, çaba gerektiren arkadaşlara daha fazla vakit ayırıp diğerlerini ihmal etmenizdedir. Ta ki çok geç kalana ve onları kaybedene dek.
Yukarıdaki kriterlere uyan arkadaşlarınız varsa, bugün onlara verdiğiniz değeri, yaptığı şeylere duyduğunuz minnettarlığı söylemek için vakit ayırın. Onlar hayatı mucizevi kılan şeylerden biri. Hayatınızda olduklarına şükrettiğinizi söylemek için bir başka günü beklemeyin.
Catherine Pratt
Çeviri: Tara Deniz Y.
Önemli Not: Okuduğunuz bu yazı, Catherine Pratt’in sitesinde yer alan özgün yazının birebir Türkçe tercümesidir ve kendisinden alınan yazılı izin ile tercümesi yapılarak paylaşılmıştır. Çevirenin ve kendisinin adları ile özgün kaynakların url adresleri belirtilmeksizin tekrar paylaşılmaması önemle rica olunur zira telif hakkı korunan içeriklerdir. Paylaşmak istediğiniz takdirde yazar ile birebir iletişime geçmeniz en sağlıklısıdır. Yazının aslına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bir Cevap Yazın